Eroii nu mor!


Azi, 13 noiembrie 2012, dl general de flotilă aeriană (r.) DAN STOIAN (veteran de război, pe front locotenent av. pe bombardierul bimotor Junkers Ju 88 A-4 cu 147 de misiuni de război) împlinește frumoasa vârstă de 93 de ani. Mulți ani înainte! PATRIA RECUNOSCĂTOARE!

În fundal se observă bombardierul Junkers Ju 88 A-4 cu nr.120, avion pilotat pe front de către lt. av. Dan Stoian.

Generalul de f
lotilă aeriană STOIAN Şt. DAN, veteran de război din cel de al doilea război mondial, în care a luptat ca locotenent pilot în Grupul 5 Bombardament Greu, Escadrila 77, s-a născut la 13 noiembrie 1919 în municipiul laşi, a absolvit Liceul Militar Iaşi cu diplomă de bacalaureat în 1939, Şcoala de Ofiţeri Aviaţie Bucureşti în 1941, după care a urmat: Şoala de perfecţionare a pilotajului Ghimbav-Braşov, Şcoala de pilotaj bimotoare la Braşov şi Ziliştea-Buzău, Şcoala de pilotaj fără vizibilitate la Popeşti-Leordeni (Bucureşti) şi Şcoala de bombardament greu în picaj pe bimotorul Junkers-88 A-4, la Odesa şi Kirovograd, până în primăvara anului 1943.

A efectuat 147 misiuni de bombardament greu în picaj şi la orizontală începând din iunie 1943 şi până lasfârşitul războiului (12 mai1945).

Pentru faptele sale sub arme a fost distins cu Ordinele: „Virtutea Aeronautică” cu spade, în clasele „Crucea de Aur” şi „Cavaler”, „Coroana României” şi „Steaua României” cu spade şi panglică de „Virtute Militară”, „Crucea de Fier” germană, cl. II-a şi cl. I, medalia sovietică „Victoria”, precum şi alte medalii româneşti şi străine.

După război, autorităţile comuniste l-au „recompensat” cu scoaterea din cadrele active ale Armatei la 1 septembrie 1947, fără niciun mijloc de existenţă, datorită atitudinii sale ferme anticomuniste şi antisovietice.

Pentru a-şi „drege originea socială nesănătoasă, mic burgheză”, a lucrat ca şef de brigadă de tractoare la S.M.T. Alba-lulia în anii 1948-1949, „calitate” în care a cunoscut-o pe viitoare sa soţie Eugenia Ovezea, căsătorindu-se în toamna anului 1949, după care a urmat Facultatea de Mecanica Agricolă-Bucureşti. După terminarea facultăţii a lucrat timp de 3 ani ca inginer mecanic-şef la G.A.S. Măineasa, judeţul Ilfov şi S.M.T. Rădăuţi, după care a trecut în învăţământul superior, lucrând în calitate de cadru didactic la Institutul :Agronomie şi Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanica Agricolă, de unde s-a pensionat în anul 1983, pentru 42 ani vechime în muncă şi limită de vârstă.

După evenimentele din decembrie 1989, care au deschis porţile unei democraţii incipiente, a recunoaşterii adevărului istoric şi acces la arhivele militare, „secrete” până atunci, pensionarul STOIAN DAN a cercetat şi s-a documentat între anii 1991-2006 la arhivele: Serviciul Istoric al Armatei -U.M. 01600 – Bucureşti şi Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare şi Istorice General Radu Rosetti” – U.M. 02405 Piteşti, precum şi la Arhiva Academiei – Bucureşti, la care adăugând jurnalul său de front, precum şi fotografiile originale proprii efectuate în acea perioadă, a publicat următoarele lucrări:

1. – „Aviatia română pe frontul de est” – Voi.ll, Ed. Fast-Print, 1994, Bucureşti (în colaborare);
2. – „PUMNUL ŢARII – Grupul 5 Bombardament Greu”, Ed. Modelism, 1999, Bucureşti (Lucrare premiată de Institutul şi Revista de Istorie Militară);
3. – „Eroica promoţie 1941”, serial de articole publicate în revista lunară „Orizont Aviatic”, Arad, nr. 4/febr.2003 … nr. 30/apr. 2005;
4. – „Pace nedreaptă şi dictatură stalinistă pentru poporul român”, serial de articole publicate în revista lunară „Orizont Aviatic”, Arad, nr. 31/mai 2005 … nr. 50/dec. 2006.
5 – „Articole” publicate în revista „Modelism”, Bucureşti, între anii 1993-2004. După evenimentele din decembrie 1989, veteranul de război Dan Stoian a fost avansat în mod succesiv dela gradul de căpitan aviator, cu care fusese „deblocat” la 1 septembrie 1947, până la gradul de general de flotilă aeriană, obţinut la 9 mai 2005.

Sursa: Dan Stoian – IN ZBOR SPRE CETĂȚILE NISTRENE – Contribuția bombardierelor românești în lupta pentru dezrobirea Basarabiei, Bucovinei de Nord și ținutului Herței de sub ocupația sovietică- Memorii de Război (Iunie 1941 – noiembrie 1941) – București 15 Sep. 2003 – 15 Apr. 2007, Ed. SemnE

Reclame

4 comentarii la “Eroii nu mor!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s