Cutremurul din 4 martie 1977


Unii dintre cei care citesc aceste randuri nici nu erau nascuti atunci. Pentru multi romani insa, 4 martie 1977 e sinonimul celui mai infricosator cosmar, cand in urma unui cutremur devastator case si blocuri s-au prefacut in mormane de moloz, zdrobind trupuri, frangand destine. La 36 de ani de atunci traim cu teama: cand Vrancea, principala zona seismica a tarii, va genera un nou 4 martie 1977?

cutremur1

Cutremurul din 4 martie 1977 – ora 21,21, a avut 7,2 grade pe scara Richter: au fost 56 de secunde de groaza. S-au prabusit in Bucuresti si in alte orase ale tarii zeci de mii de locuinte, peste 1.500 de oameni au murit si peste 11.000 au fost raniti.

Marele cutremur – o inregistrare sonora furnizata de un magnetofon in sala de concerte a Radioteleviziunii, in timpul pauzei.

Cum a fost reflectat cutremurul din 1977 in jurnalele de stiri ale vremii, inclusiv cu “primul barbat al tarii”, Nicolae Ceausescu, sosit sa dea indicatii in locuri in care erau cautati supravietuitori sub daramaturi.

Au pierit atunci numeroase personalitati. Una dintre ele, Toma Caragiu. Peste ani si ani, se “sapa” printre marturii: cine l-a gasit sub daramaturi pe marele actor?

Reclame

2 comentarii la “Cutremurul din 4 martie 1977

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s