Orasul devastat : Detroit


Detroit (în franceză Détroit) este cel mai mare oraș din statul american Michigan, situat lângă granița cu Canada, în regiunea central-vestică a Statelor Unite ale Americii. Întemeiat în 1701 de vânătorii de blănuri francezi, este astăzi un port important pe râul Detroit. Este renumit pretutindeni ca centrul tradițional al industriei de automobile și ca loc de importanță istorică în dezvoltarea muzicii pop și disco, fapte reflectate și în două dintre cele mai cunoscute porecle ale orașului, „Motor City” și „Motown”. Detroit a fost de asemenea cunoscut ca „Paris of the West” („Parisul vestului”). Numele orașului provine de la râul Detroit (franceză Rivière du Détroit, în traducere „râul strâmtorii”). Numele face aluzie la legătura făcută de acesta între lacurile Saint Clair și Erie.

În estimarea populației făcută în 2005, Detroit s-a clasat al 11-lea între orașele Uniunii ca populație, având 886.675 de locuitori, De remarcat că acest număr reprezintă mai puțin de jumătate din numărul maxim de locuitori din 1950, anul dezvoltării maxime a industriei de automobile din oraș. Detroit este astăzi între orașele americane cu cea mai rapidă scădere a populației urbane din ultimii 50 de ani. Populația zonei metropolitane Detroit (orașul împreună cu suburbiile), cunoscută ca Metro Detroit este de 4.488.335 locuitori, conform aceleiași estimări din anul 2005.

Fișier:DetroitSkyline.jpg

O legenda la pamant.Detroit intra in faliment!

Una dintre imaginile Americii triumfatoare a anilor 50, acest mare oras industrial din nordul Statelor Unite a devenit astazi un peisaj al dezolarii, cu marii sai zgarie-nori parasiti in centru, cu uzinele in ruina si casele lasate in paragina. In total, 78.000 de cladiri sunt abandonate.

„Iau aceasta decizie dificila pentru ca locuitorii din Detroit sa aiba acces la cele mai elementare servicii publice si pentru ca Detroit sa reporneasca pe baze financiare solide, care sa-i permita sa creasca in viitor”, a explicat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-un comunicat.

Este „singura optiune pentru a ataca o problema care nu a facut decat sa se amplifice in ultimii 60 de ani”, a adaugat acesta. „Intrarea in faliment este singura solutie care va permite Detroitului sa redevina stabil si viabil”, a mentionat acesta, intr-o scrisoare deschisa care a insotit actele depuse la tribunal.

Datoria acumulata de Detroit este foarte mare: 18,5 miliarde de dolari. Municipalitatea anuntase luna trecuta ca s-ar putea sa fie obligata sa intre in incetare partiala de plati. Facand acest pas, Detroit devine cel mai mare oras al tarii care intra in faliment.

Lentul declin economic si financiar al Detroitul a fost insotit de o evolutie sociala similara, ilustrat intr-un exod al locuitorilor – orasul a pierdut jumatate din populatie in 60 de ani, trecand de la 1,8 milioane de locuitori in 1950 la 700.000 in prezent.

Municipalitatea publica nu mai este in masura sa asigure iluminatul public in numeroase cartiere. Doar o treime din ambulante functioneaza, in lipsa mijloacelor de intretinere.

Rata criminalitatii nu a fost niciodata atat de ridicata in 40 de ani iar politia are un timp mediu de interventie de 58 de minute, fata de 11 minute la nivel national.

Detroitul a fost leaganul celor Trei mari – Ford, Chrysler, General Motors iar destinul sau a fost atat de legat de masini incat grupuri rock precum MC5 („Motor City 5”) sau o casa de discuri – Motown (de la „Motor Town”) s-au inspirat din aceasta industrie, in timp, pentru a-si alege numele.

Sursa :hotnews.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s