Tupac Shakur! O viata de artist!


2Pac

Scurta viata a lui 2Pac

Septembrie 1968: Afeni Shakur se alatura gruparii Black Pnthers, având vârsta de 22 de ani.

Aprilie 1969: Afeni este arestata sub acuzatia de conspiratie si implicare în unele atentate asupra zonelor publice din New York. Este eliberata pe cautiune, timp în care are relatii cu doi barbati, în acelasi timp. Pe unul dintre ei 2Pac îl stie ca „Legs”, iar pe celalalt ca Billy. Cel din urma este implicat în „Miscarea Black Panther”.

Februarie 1971: Afeni Shakur este trimisa la o casa de detentie pentru femei, moment în care este deja însarcinata cu 2Pac.

16 iunie 1971: Afeni este achitata de acuzatiile aduse împotriva ei, iar fiul ei, Tupac Shakur, se naste în statul New York.

Între anii 1974- 1983 familia Shakur, care traia în Bronx, se muta în Harlem. În aceasta perioada, Tupac si familia sa se mutau dintr-un adapost pentru saraci într-altul, doar pentru a avea un acoperis deasupra capului si de a supravietui.

Septembrie 1983: având 12 ani, Tupac este primit în trupa de teatru „127th Street Ensemble”, aparând în piesa de scurta durata „A Rasin In The Sun”

Iunie 1986: este momentul în care familia Shakur paraseste Harlem-ul, stabilindu-se în Baltimore, iar Tupac ia porecla de MC New York, deschizându-si cariera de rap-er.

Septembrie 1986: Tupac este primit la Baltimore School for the Arts, unde continua sa studieze actoria, fara a renunta la cariera debutanta de rap-er. Ia si lectii de balet.

Iunie 1988: înca o data, întreaga familia se muta în Marin City, locul unde Tupac îsi începe cariera de deal-er, vânzând droguri pentru a face rost de bani.

August 1988: Mutulu Shakur, tatal vitreg a lui Tupac, este condamnat la o sentinta de 60 de ani, pentru un jaf armat din anul 1981. Tupac ramâne înca o data fara o figura a tatalui.

Martie 1990: Tupac intra în trupa Digital Underground, fiind destul de rapid apreciat de componentii grupului.

12 noiembrie 1991: Tupac lanseaza albumul „2Pacalypse Now”.

Ianuarie 1992: Tupac îsi pune la încercare talentul de actor, primind un rol în productia lui Ernest Dickerson „Juice”. Personajul interpretat de Tupac, Bishop, primeste laude din partea criticilor.

22 august 1992: în timp ce se afla în Marin City, Tupac ia parte la petrecerea organizata cu ocazia împlinirii a 50 de ani a orasului. Aici, are loc o altercatie între Tupac si niste dusmani mai vechi de-ai sai, rezultatul fiind nici mai mult si nici mai putin decât moartea unei fetite de 6 ani.

Septembrie 1992: vice-presedintele Statelor Unite, Dan Quayle, îl ia în vizor pe Tupac, declarând despre albumul „2Pacalypse Now”ca „nu are ce cauta în societatea noastra”.

Februarie 1993: Tupac lanseaza urmatorul sau album, intitulat „Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z”, album ce primeste destul de curând discul de platina.

Martie 1993: un sofer de limuzina îl acuza pe Tupac de faptul ca acesta ar fi consumat droguri în masina sa, în timp ce se afla la Hollywood si depune plângere împotriva lui. Rap-erul este arestat, însa acuzatiile sunt retrase mai târziu.

Aprilie 1993: Tupac este din nou arestat, de data aceasta acuzatia fiind vatamare corporala. În timp ce se afla în Michigan, acesta s-a rastit cu o bâta de baseball asupra unui rap-er, fiind condamnat la 10 zile de închisoare.

23 iulie 1993: filmul regizat de John Singleton, „Poetic Justice”, este lansat, avându-i în rolurile principale pe Janet Jackson si Tupac Shakur. În timpul productiei, relatia dintre cei doi a fost destul de tensionata, deoarece Tupac a refuzat sa-si faca testul HIV, lucru cerut de Janet.

31 octombrie 1993: Tupac este arestat sub acuzatia ca ar fi tras asupra a doi ofiteri de politie, care, conform spuselor rap-erului, hartuiau un motociclist negru. Acuzatiile au fost din nou anulate, din lipsa dovezilor.

22 noiembrie1993: rap-erul este din nou arestat sub acuzatia ca ar fi abuzat sexual de o fata de 19 ani, cu doar 4 zile înainte.

Decembrie 1993: Tupac este concediat din productia filmului „Higher Learning”.

!0 martie 1994: Tupac începe executarea unei sentinte de 15 zile, primita în urma lovirii regizorului Allen Hughes. Acesta îl concediase pe Tupac din productia „Mence II Society”.

23 martie 1994: se lanseaza filmul „Above The Rim”, unde rap-erul joaca rolul lui Birdie.

30 noiembrie 1994: Tupac este împuscat de cinci ori în holul unui studio de înregistrari, furându-i-se bijuteriile pentru a da impresia unui jaf. Dupa operatie, Tupac s-a externat, la exact trei ore dupa ce a ajuns în salonul de reanimare, motivându-si gestul prin a spune ca nu se afla în siguranta.

1 decembrie 1994: Tupac este gasit vinovat în procesul privind abuzul sexual asupra tinerei de 19 ani.

14 februarie 1995: Tupac este condamnat la 4 ani si jumatate de închisoare, fiind trimis la penitenciarul New York’s Rikers Islands.

1 aprilie 1995: albumul „Me Against The World” ajunge nr.1 în Billboards. Piesa „Dear Mama” este pe album. Acesta ajunge sa primeasca destul de curând dublul disc de platina.

Octombrie 1995: patronul casei de discuri Death Row, Suge Night, depune o cautiune de 1,4 milioane de dolari pentru eliberarea lui Shakur. Scos din închisoare, Tupac zboara direct spre L.A. si semneaza un contract de trei albume cu casa de discuri a lui Night. În tot acest timp, el începe productia la albumul „All Eyez On Me”

30 noiembrie 1995: Randy Walker, poreclit Stretch, este asasinat în Queens, New York. Stretch a fost un prieten apropiat a lui Tupac, însa rap-erul i-a mentionat numele pe lista celor implicati în încercarea de a-l ucide, cu un an în urma.

Decembrie/februarie 1995/1996: Tupac începe seria declaratiilor conform carora acesta s-ar fi culcat cu Faith Evans, sotia lui Notorius B.I.G. Pâna si astazi, Faith neaga aceste declaratii.

13 februarie 1996: se lanseaza primul album dublu de rap din istorie, „All Eyez On Me”, semnat de Tupac.

29 martie 1996: în timpul decernarii premiilor Soul Train (Los Angeles), între angajatii caselor de discuri Death Row si Bad Boy Entertainment are loc o altercatie.

Aprilie 1996: albumul „All Eyez On Me” câstiga de cinci ori discul de platina, cariera lui Tupac parând de neatins, precum viitorul sau la Death Row.

4 iunie 1996: piesa lui Tupac „Hit Me Up” este lansata sub marca Death Row. În videoclipul piesei, rap-erul loveste fara mila împotriva lui Bad Boy, Mobb Deep, Biggie si împotriva întregii echipe de pe Coasta de Est, conectata cu Bad Boy Ent.

4 septembrie 1996: în timpul MTV Music Awards (New York), izbucneste o bataie între Tupac si câtiva angajati Bad Boy Ent.

7 septembrie 1996: dupa meciul de box dintre Mike Tyson si Bruce Seldon, din Las Vegas, Tupac si Suge Knight se îndreapta spre resedinta celui din urma, pentru a avea câteva bauturi înainte de petrecerea din Club 662, proprietatea lui Knight. Petrecerea era organizata cu ocazia retragerii din joc ai unor jucatori. În timpul drumului, alaturi de BMW-ul lui Tupac, pe partea dreapta, soseste un Cadillac alb.
În urma BMW-ului se afla mai multe masini care îi însotesc pe Tupac si Knight. La un moment dat, din Cadillac iese un barbat si trage asupra masinii 14 focuri de arma. Tupac încaseaza 4 gloante, doua provocându-i rani pe piept, unul în mâna iar celalalt în pelvis (încasat în momentul în care s-a aruncat pe bancheta din spate).
Suge se alege cu o zgârietura de glonte la cap. Acesta întoarce masina 180 de grade iar dupa o mila este oprit si Tupac este dus la University Medical Center, unde este operat de urgenta. Dupa prima operatie, doctorii nu pot opri hemoragia interna, fiind nevoiti sa-i scoata rap-erului plamânul drept, pentru a-i salva viata.

13 septmbrie 1996: întreaga respiratie a comunitatii hip-hop din lume este oprita: Tupac Amaru Shakur este declarat decedat la ora 4:03 P.M.. Cadavrul a fost dus la autopsie si ars a doua zi. Tupac avea 25 de ani.

Rivalii lui 2Pac

Biggie Smalls

A devenit dusmanul nr.1 a lui 2Pac imediat dupa atentatul din orasul New York, când 2Pac l-a acuzat pe Notorius B.I.G. ca el si întregul staff Bad Boy ar fi în spatele actiunii. 2Pac a fost cel care l-a lansat pe Biggie, lasându-l pe acesta sa cânte în deschiderea concertelor, însa dupa încercarea de a-l ucide pe Shakur, relatia dintre cei doi s-a racit total.
În timp ce 2Pac se afla în puscarie, Biggie a lansat un album cu piese identice cu ale lui Shakur, motiv pentru care acesta a trebuit sa reînregistreze albumul. 2Pac era suparat si de faptul ca, în versurile sale, Biggie vorbea de bani, bijuterii si diverse petreceri, lucruri pe care la vremea respectiva nu le avea.
2Pac nu a declarat niciodata faptul ca Biggie ar fi fost în spatele încercarii de a-l ucide, însa era dezamagit de tradarea a cândva celui mai bun prieten. A fost momentul când Shakur a spus ca a întretinut relatii sexuale cu sotia lui Biggie, cântareata Faith Evans, acuzatii negate de diva.

Dr. Dre

Treaba cu Dre a început în perioada când Snoop Dog era acuzat de crima. Unul dintre martori a declarat ca în masina (în momentul crime) se afla si Dre si ca acesta ar fi putut depune marturie în favoarea lui Snoop. În schimb, Dre a spus ca el este mult prea ocupat pentru a avea timp de asa ceva, fapt care l-a suparat rau de tot pe 2Pac.
O alta treaba suparatoare pentru Shakur a fost legata de Death Row, unde, conform spuselor lui, Dre nu facea nimic însa încasa o groaza de bani. În momentul plecarii lui Dr. Dre de la casa de discuri, 2Pac a declarat ca el a fost cel care l-a dat afara, în timp ce Dre spunea ca el a plecat de buna voie, datorita violentei si ilegalitatii din jurul lui Death Row.
În piesele „Toss It Up” si „To Live & Die In L.A.” 2Pac spune despre Dre ca ar fi homosexual, în timp ce Dre declara în versurile piesei „The Up In Smoke Tour” ca a fost o placere sa lucreze cu 2Pac.

P. Diddy/ Bad Boy Entertainment

2Pac îl ura pe Diddy doar pentru ca era alaturi de B.I.G., fiind deci competitie pentru Death Row. Shakur l-a acuzat nu doar o data pe P. Diddy de faptul ca sustinea casa de discuri Bad Boy Entertainment din fonduri ilegale, mai exact din surse provenite din rândul clanului Black Mafia.

The Fugees

Trupa a început sa-l vorbeasca de urât pe 2Pac prin diverse interviuri, Wyclef fiind initiatorul acestui conflict, însa nu a existat niciodata vreun motiv intemiat pentru o astfel de purtare. Shakur a dat replica în piesa „When We Ride Our Enemies”, piesa care nu a fost lansata înca.

Jay Z

Scandalul a început în momentul în care acesta a colaborat cu Biggie la piesa „New York’s Finest”, în ale carei versuri tinta este 2Pac. Shakur nu a stat pe gânduri si a lansat „Bomb First (My Second Reply)”, „Against All Odds” si „All Out”, ca replica la adresa lui Jay Z. Când toata lumea credea ca cei doi sunt dusmani de moarte, în timpul unui show televizat, Jay Z, având în mâna premiul obtinut, a declarat: „2Pac 4 Eva”.

Reactia prietenilor si a dusmanilor la aflarea vestii mortii lui
2Pac

Shok G/ Money B (Digital Underground)

„Daca vreti sa plângeti, faceti-o pentru propria voastra pierdere. Nu plângeti dupa 2Pac, amintiti-va de el si de ce a realizat si nu fiti suparati de moartea lui. Pac a trait o viata scurta, concentrata, rapida si intensa. A trait o viata de 70 de ani în cei 25… Tot ceea ce 2Pac a vrut a fost de a se auzi la radio si de a se vedea pe marele ecran. A facut toate astea- si multe altele”.

Janet Jackson (Poetic Justice)

„Ma simt foarte norocoasa deoarece am vazut o alta fata a lui 2Pac, iubitoare si pasatoare, aflata în contrast cu imaginea sa publica. Multi îi vot simti lipsa, deoarece Pac a fost adevarul…
Câteodata adevarul doare, câteodata te elibereaza. În cazul lui vorbim de ambele. Unii spuneau ca era rapp-erul Nostradamus, deoarece avea darul profetiei…
Adevarul este ca Pac si-a trait viata în asa fel încât versurile sale sa para reale. Fiecare zi a sa era prima si ultima.”

P. Diddy

„Moartea tragica a lui Tupac Shakur este o pierdere uriasa pentru familia sa, prietenii sai, milioanele de fani ti pentru întreaga industrie muzicala. Din partea familiei Bad Boy Entertinment vreau sa-mi ofer sincerele condoleante”.

Snoop Dog

„Daca a fost sau nu o treaba ce tine de East Coast/ West Coast, trebuie sa înceteze, pâna nu e prea târziu.”

Havoc (Mobb Deep)

„L-am iubit înainte de confruntare; l-a iubit pe el, i-am iubit muzica… E trist, omule. Cred ca strazile sunt cele care l-au ucis. Nu a fost o treaba ce tine de East Coast/ West Coast, au fost strazile. Cred ca a fost gura lui cea care l-a ucis.”

Ministrul Conrad Muhammad

„Sa pierzi un tânar de 25 de ani, talentat si stralucitor precum Tupac Shakur, dovedeste ce trebuie sa îndure un negru în societate. Nu traim destul de mult pentru a ne atinge potentialul maxim…”

Coolio

„Stiu sigur ca nu a fost o treaba ce tine de East Coast/ West Coast. Ceea ce s-a întâmplat a fost, stii, legat de strazi. Câteodata, când te pui într-o situatie, te trezesti prins într-o alta.
Asa s-a întâmplat si cu 2Pac”.
Sursa:Viata lui 2Pac

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s