Nelson Mandela


Biografie

Rolihlahla Mandela sa născut în clanul Madiba în Mvezo, Transkei, la 18 iulie 1918, la Nonqaphi Nosekeni și Nkosi Mphakanyiswa Gadla Mandela, consilier principal la interimar Regele poporului Thembu, Jongintaba Dalindyebo.

Tatăl său a murit când el era un copil, iar tânărul Rolihlahla a devenit o sectie de Jongintaba la Great Place în Mqhekezweni. Auzind poveștile bătrânului de vitejie strămoșul lui în timpul războaielor de rezistență, el a visat, de asemenea, de a face propria contribuție la lupta libertate a poporului său.

A urmat școala primară în Qunu unde profesorul său domnișoara Mdingane ia dat numele Nelson, în conformitate cu obiceiul de a oferi tuturor copiilor de școală nume „creștine”.

El a completat certificatul lui Junior la Clarkebury Pensiunea Institutul și a continuat să Healdtown, o școală secundară Wesleyan din unele reputație, unde a inmatriculat.

Nelson Mandela a început studiile pentru un Bachelor of Arts ieri de la University College din Fort Hare, dar nu a finaliza gradul de acolo ca a fost exmatriculat pentru aderarea la un protest studențesc. El a terminat BA lui prin Universitatea din Africa de Sud și s-au întors la Fort Hare de absolvire în 1943.

La întoarcerea sa la Great Place de la Mkhekezweni Regele a fost furios și a spus că, dacă el nu sa mai întors la Fort Hare va aranja neveste pentru el și vărul său Justiție. Ei au fugit la Johannesburg în schimb a ajuns acolo în 1941. Acolo a lucrat ca ofițer de securitate al meu și după întâlnirea Walter Sisulu, un agent imobiliar, care l-au prezentat la Lazar Sidelsky. Apoi a făcut articolele sale, prin firma de avocati Witkin Eidelman și Sidelsky.

Între timp, el a început să studieze pentru un LLB la Universitatea din Witwatersrand. Prin propria admitere a fost un student sărac și a părăsit universitatea în 1948, fără a absolvi. A început să studieze din nou numai prin Universitatea din Londra și, de asemenea, nu a finaliza acest grad.

În 1989, în timp ce în ultimele luni de închisoare sale, el a obținut un LLB prin Universitatea din Africa de Sud. A absolvit în lipsă, la o ceremonie în Cape Town.

Nelson Mandela, în timp ce în ce mai implicat politic din 1942, numai a aderat la Congresul Național African, în 1944, când a ajutat format Liga Tineretului ANC.

În 1944 sa căsătorit cu verișoara lui Walter Sisulu lui Evelyn Mase, o asistentă medicală. Ei au avut doi fii Madiba Thembekile „Thembi” și Makgatho și două fiice, atât numit Makaziwe, primul dintre care au murit in copilarie. Ei au separat în mod eficient în 1955 și au divorțat în 1958.

Nelson Mandela a crescut prin rândurile de ANCYL și prin activitatea sa, ANC a adoptat în 1949 o politică bazată pe masă mai radicale, Programul de acțiune.

În 1952 el a fost ales la șeful de Voluntariat-in-National al Campaniei Defiance cu Maulvi Cachalia ca adjunct al său. Această campanie de nesupunere civilă împotriva a șase legi nedrepte a fost un program comun între ANC și Congresul din Africa de Sud indian. El și alții 19 au fost acuzați în reprimarea comunismului Legea de partea lor în campania și condamnat la nouă luni de muncă grea suspendat pentru doi ani.

O diplomă de doi ani, în Legea cu privire la partea de sus a BA sa permis Nelson Mandela să practice dreptul și în august 1952 și Oliver Tambo stabilit prima firma de avocatura negru din Africa de Sud, Mandela și Tambo.

La sfârșitul lui 1952 a fost interzis pentru prima dată. Ca o persoană restrânsă el a fost capabil de a urmări secret ca Carta Libertatea a fost adoptată la Kliptown la 26 iunie 1955 numai.

Nelson Mandela a fost arestat într-o lovitură de poliție la nivel național de 156 de activiști, la 5 decembrie 1955, care a dus la 1956 Trădare Trial. Bărbați și femei de toate rasele s-au aflat în boxa acuzaților în proces maraton care doar sa încheiat atunci când ultima 28 acuzat, inclusiv domnul Mandela au fost achitați la 29 martie 1961.

La douăzeci și unu martie 1960 poliția a ucis 69 de oameni neinarmati intr-un protest la Sharpeville împotriva legilor de trecere. Acest lucru a dus la prima stare de urgență a țării la 31 martie și interzicerea ANC și Africanist Congresul Pan la 8 aprilie. Nelson Mandela si colegii sai din Trădare Procesul au fost printre miile de deținuți în timpul stării de urgență.

În timpul procesului de la 14 iunie 1958 Nelson Mandela sa căsătorit cu un asistent social Winnie Madikizela. Ei au avut două fiice Zenani și Zindziswa. Cuplul a divorțat în 1996.

Zile înainte de sfârșitul Trădare Trial Nelson Mandela a călătorit la Pietermaritzburg de a vorbi la All-in Africa Conferința, care a rezolvat el ar trebui să scrie prim-ministru Verwoerd care solicită o convenție națională non-rasială, și pentru a avertiza că el ar trebui să nu sunt de acord că ar fi fi o grevă națională împotriva Africii de Sud să devină o republică. De îndată ce el și colegii săi au fost achitați în Trădare Trial Nelson Mandela a mers în subteran și a început de planificare o grevă națională de 29, 30 și 31 martie. În fața de o mobilizare masivă a securității de stat greva a fost anulat mai devreme. În iunie 1961 a fost rugat să conducă lupta armată și a contribuit la stabilirea Umkhonto weSizwe (Spear a Națiunii).

La data de 11 ianuarie 1962, folosind numele adoptat David Motsamayi, Nelson Mandela a părăsit Africa de Sud secret. El a călătorit în jurul Africa și a vizitat Anglia a obține sprijin pentru lupta armată. El a primit instruire militară în Maroc și Etiopia și sa întors în Africa de Sud, în iulie 1962. El a fost arestat într-un blocaj de poliție în afara Bucuresci la 5 august timp ce se întorcea de la KwaZulu-Natal, unde a informat președintele ANC Chief Albert Luthuli despre călătoria lui.

El a fost acuzat de a părăsi țara în mod ilegal și incitarea lucrătorilor la grevă. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare pe care a început să slujească în Pretoria Local închisoare. La 27 mai 1963, el a fost transferat la Robben Island și a revenit la Pretoria la 12 iunie. În termen de o lună de poliție au percheziționat un secret ascunde-out în Rivonia utilizate de către ANC și Partidul Comunist activiști și multe dintre camarazii săi au fost arestați.

În octombrie 1963 Nelson Mandela sa alăturat alți nouă judecat pentru sabotaj în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Rivonia Trial. Cu care se confruntă pedeapsa cu moartea cuvintele sale în instanța de judecată, la sfârșitul celebrul „Discursul de la Dock” lui la 20 aprilie 1964 a devenit imortalizat:

„Am luptat împotriva dominației alb, și m-am luptat împotriva dominației negru. Am prețuit idealul unei societăți democratice și libere, în care toate persoanele care trăiesc împreună în armonie și cu șanse egale. Este un ideal pe care sper să trăiesc pentru și pentru a atinge. Dar, în cazul în care are nevoie să fie, acesta este un ideal pentru care eu sunt pregătit să mor. „

La data de 11 iunie 1964 Nelson Mandela și alte șapte acuzat Walter Sisulu, Ahmed Kathrada, Govan Mbeki, Raymond Mhlaba, Denis Goldberg, Elias Motsoaledi și Andrew Mlangeni au fost condamnați și a doua zi au fost condamnați la închisoare pe viață. Denis Goldberg a fost trimis la Pretoria închisoare pentru că el a fost alb, în ​​timp ce ceilalți mers la Robben Island.

Mama lui Nelson Mandela a murit în 1968 și fiul său cel mare Thembi în 1969. Nu i sa permis să participe la funeralii.

La data de 31 martie 1982 Nelson Mandela a fost transferat la închisoarea Pollsmoor în Cape Town cu Sisulu, Mhlaba și Mlangeni. Kathrada li sa alăturat în luna octombrie. Când sa întors în închisoare în noiembrie 1985, după o intervenție chirurgicală de prostata Nelson Mandela a avut loc singur. Ministrul Justiției Kobie Coetsee l-au vizitat la spital. Mai târziu, Nelson Mandela a inițiat vorbește despre o întâlnire finală între guvernul de apartheid și ANC.

În 1988 el a fost tratat pentru tuberculoză și a fost transferat la 07 decembrie 1988 la o casa de la Victor Verster închisoarea lângă Paarl. El a fost eliberat de la porțile duminică, 11 februarie 1990, la nouă zile după Debanarea de ANC și PAC și aproape patru luni de la eliberarea tovarășilor Rivonia rămase. De-a lungul închisoare, el a respins cel puțin trei oferte condiționate de eliberare.

Nelson Mandela sa scufundat în discuții oficiale pentru a pune capăt regulă minoritar alb și în 1991 a fost ales președinte ANC pentru a înlocui prietenului său bolnav Oliver Tambo. În 1993 el și președintele FW de Klerk a câștigat în comun Premiul Nobel pentru Pace și la 27 aprilie 1994, el a votat pentru prima dată în viața lui.

La 10 mai 1994 a fost inaugurat Africa de Sud primul președinte ales în mod democratic. De ziua lui 80 de ani, în 1998 sa căsătorit cu Graça Machel, a treia soție.

Adevărat la promisiunea lui Nelson Mandela a demisionat în 1999, după o perioadă în calitate de președinte. El a continuat să lucreze cu Fondul Nelson Mandela Copii a înființat în 1995 și a înființat Fundația Nelson Mandela și Fundația Mandela-Rhodes.

În aprilie 2007, nepotul lui Mandla Mandela a devenit șef al Consiliului tradiționale Mvezo la o ceremonie la Mvezo Great Place.

Nelson Mandela nu a șovăit în devotamentul lui pentru democrație, egalitate și de învățare. În ciuda provocare teribilă, el nu a răspuns rasism cu rasismul. Viața lui a fost o sursă de inspirație pentru toți cei care sunt oprimați și lipsiți, pentru toți cei care se opun opresiune și privarea.

Nume

Dl Nelson Rolihlahla Mandela este uneori numit de către alte nume.

Fiecare nume are propria semnificație specială și poveste. Când le utilizați ar trebui să știi ceea ce spui și de ce. Deci, aici este o scurtă explicație pentru fiecare nume.

Rolihlahla – Acesta este numele de naștere domnului Mandela: acesta este un nume isiXhosa care înseamnă „tragerea ramura a unui copac”, dar limbajul cotidian înseamnă „necazuri”. Tatăl său ia dat acest nume.

Nelson – Acest nume a fost dat să-l în prima lui zi la școală de către profesorul său, domnișoara Mdingane. Oferind copiilor din Africa nume de limba engleză a fost un obicei printre africani în acele zile și a fost influențat de către coloniștii britanici, care nu ar putea cu ușurință, și de multe ori nu ar fi, pronunța numele africane. Nu este clar de ce domnișoara Mdingane a ales numele „Nelson” pentru domnul Mandela.

Madiba – Acesta este numele de clanul din care domnul Mandela este un membru. Un nume de clan este mult mai important decât un nume de familie care se referă la strămoșul de la care o persoană este coborât. Madiba este numele unui șef Thembu care a domnit în Transkei în secolul al 18-lea. Se consideră că este foarte politicos de a utiliza numele clan cuiva.

Tata – Acest cuvânt isiXhosa înseamnă „tată” și este un termen de alint pe care mulți sud-africani folosesc pentru domnul Mandela. Din moment ce el este o figura tată pentru mulți, ei îl numesc Tata, indiferent de vârsta lor.

Khulu – domnul Mandela este adesea numit „Khulu”, ceea ce înseamnă mare, extrem de important, mare. Vorbitorul înseamnă „Marea One”, atunci când referindu-se la domnul Mandela în acest fel. De asemenea, este o formă prescurtată a cuvântului isiXhosa „uBawomkhulu” pentru „bunic”.

Dalibhunga – Acesta este numele domnul Mandela a fost dat la varsta de 16 ani o dată a avut inițiere suferit, ritul Xhosa tradițional de trecere în bărbăție. Aceasta înseamnă „creatorul sau fondator al consiliului” sau „Convenor a dialogului”. Utilizarea corectă a acestui nume în semn de salut domnul Mandela este „Aaah! Dalibhunga „.

Alte nume – Desigur, familia domnului Mandela folosesc mulți termeni de alint pentru el. Nepotii sai folosesc variante de „Bunicul”, ca „bunicul”, de exemplu. D-na Graça Machel folosește frecvent „Papa”.

Sursa

Reclame

2 comentarii la “Nelson Mandela

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s